Στα στενά του Νέστου

Eνα Ταξίδι με το Τραίνο... Στην Κοιλάδα του Νέστου

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ 

Πρόκειται για την μοναδικής ομορφιάς κοιλάδα που διασχίζει ο ποταμός Νέστος στην πορεία του προς την έξοδό του στο Αιγαίο. Η περιοχή αυτή που αποκαλείται Τέμπη του Νέστου, αλλά και Στενά του Νέστου, ευρίσκεται μεταξύ Σταυρουπόλεως και Τοξοτών.

Την οφιοειδή κοίτη του ποταμού με τις δασώδεις όχθες, ακολουθεί η σιδηροδρομική γραμμή στην διαδρομή της από Δράμα προς Ξάνθη, που το διακριτικό της πέρασμα όχι μόνο δεν προσβάλει το τοπίο αλλά δένει αρμονικά με αυτό προσθέτοντας μία ακόμη πινελιά στο πανέμορφο αυτό κάδρο του δημιουργού.

Στην μέση της διαδρομής αυτής υπάρχει ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός των Λιβερών, ο οποίος εξυπηρετούσε κυρίως διασταυρώσεις τραίνων αλλά και τους λιγοστούς κατοίκους του ομώνυμου χωριού που ευρίσκεται ψηλά στο βουνό σε απόσταση δύο περίπου ωρών από το μονοπάτι. Σήμερα το χωριό είναι ερειπωμένο, χωρίς κανένα κάτοικο αλλά με έντονο ενδιαφέρον για τα άγρια άλογα που υπάρχουν στην περιοχή του και ο Σταθμός έχει πάψει από πολλά χρόνια να λειτουργεί. Τα κτίρια του σταθμού, ο ΟΣΕ τα επισκεύασε και τα μετέτρεψε σε ξενώνα και εστιατόριο και τα παραχώρησε στην Περιηγητική Λέσχη Νέστου η οποία τα λειτουργεί, προσφέροντας τα προς ενοικίαση, στους επισκέπτες της περιοχής. Ο ξενώνας, που παλιά ήταν το σπίτι του σταθμάρχη έχει ανασκευαστεί κατά τον καλύτερο τρόπο και στα δύο διαμερίσματά του φιλοξενεί 16 άτομα.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ 
Η επίσκεψη στην περιοχή συνδυάζεται (για όσους το θέλουν) με πορεία κατά μήκος της κοιλάδας. Έτσι όσοι θέλουν μπορούν να περπατήσουν από την Σταυρούπολη έως τους Τοξότες η με την αντίθετη φορά. Κατά την διαδρομή βαδίζουμε δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή και περνάμε μέσα από τα πολλά τούνελ (20)που υπάρχουν εδώ και τις 13 γέφυρες. Το ένα από αυτά είναι περί τα 300 μέτρα και θα χρειαστούμε φακό. Καλό είναι, οι πεζοπόροι να γνωρίζουν τις διελεύσεις των
 τραίνων, για να μην έχουν συνάντηση μέσα στα τούνελ, όπου βέβαια εάν υπάρξει κάτι τέτοιο θα πρέπει να μείνουν ακίνητοι κοντά στα τοιχώματα. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί το περιθώριο είναι αρκετό. Με ένα τηλεφώνημα στον σταθμό των Τοξοτών ή της Σταυρούπολης θα πληροφορηθούν τις διελεύσεις των τραίνων. Στην πηγή του Κρωμνικού η Δασική Υπηρεσία Ξάνθης έχει κάνει κιόσκια και τραπέζια με πάγκους για τους πεζοπόρους. Η πηγή που υπάρχει εδώ θα μας ξεδιψάσει και με την ολιγόλεπτη στάση κάτω από τα τεράστια δέντρα της περιοχής θα ανανεωθούν οι δυνάμεις μας για την υπόλοιπη διαδρομή. Στην συνέχεια της πορείας μας, πάντα δίπλα στην γραμμή, θα συναντήσουμε σε λίγο την σιδηροδρομική στάση του Κρωμνικού και μετά από λίγο, στο τούνελ που θα συναντήσουμε θα εγκαταλείψουμε την γραμμή γιατί από το σημείο αυτό, αρχίζει το "σιδηροδρομικό" μονοπάτι το οποίο περνάει επάνω από όλα τα υπόλοιπα τούνελ που υπάρχουν μέχρι τους Τοξότες. Το μονοπάτι αυτό το ονομάζουμε σιδηροδρομικό γιατί ανοίχτηκε από την γαλλική εταιρεία που κατασκεύασε την γραμμή (JSC), περί το 1893, για να περνούν από εκεί οι εργάτες και τα υλικά, για την σύγχρονη διάνοιξη όλων των τούνελ της διαδρομής. Το μονοπάτι περνάει άλλοτε πολύ ψηλά, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς τον μαίανδρο που σχηματίζει η κοίτη του ποταμού και άλλοτε πολύ χαμηλά, ακριβώς δίπλα στο νερό, ανάμεσα από τις δασώδεις ακτές του ποταμού. Λόγω της φαρδιάς και αμμώδους κοίτης, σχηματίζονται παραλίες στις οποίες μπορεί να κατέβει κανείς από διακλαδώσεις του μονοπατιού. Η πορεία μέσα από την κοίτη του ποταμού, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει ξαφνικά, εάν γίνει εκροή νερού από το φράγμα της ΔΕΗ. Μετά το τέλος του μονοπατιού και σε απόσταση 20 περίπου λεπτών ευρίσκεται ο σταθμός των Τοξοτών. Η πορεία αυτή μπορεί να γίνει και αντίθετα, αρχίζοντας δηλαδή από τους Τοξότες και καταλήγοντας στην Σταυρούπολη, όπου κανείς μπορεί να διανυκτερεύσει ή να πάρει κάποιο τραίνο και να επιστρέψει στους Τοξότες ή να προωθηθεί προς Δράμα. 

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα για να φτάσει κάποιος στα στενά του Νέστου με το τραίνο, έχουν πλέον περιορισθεί, σε σύγκριση με το παρελθόν που υπήρχε δυνατότητα αποβίβασης, ακόμα και στον κλειστό στην κυκλοφορία, σταθμό των Λιβερών, που βρίσκεται στην καρδιά των στενών.

Σήμερα μπορούμε να πάμε με το IC 74 το οποίο αναχωρεί από την Αθήνα στις 20:39 και φτάνει στον ΣΣ της Σταυρούπολης στις 05:58 το πρωί. Υπάρχει ακόμα το IC 70 το οποίο αναχωρεί απο την Αθήνα στις  6:50 και φτάνει στην Σταυρούπολη στις 15:31 το απόγευμα. Υπάρχει και η λύση της αμαξοστοιχίας 604 η οποία αναχωρεί από την Αθήνα στις 23:59 και φτάνει στην Σταυρούπολη 11:14. Μπορείτε όμως να κάνετε συνδυασμούς και να ταξιδέψετε με το 504 (αναχ. απο Αθήνα στις 22:55) που έχει κλινάμαξες καθώς και βαγόνια να μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας μέχρι την Θεσ/νικη,  στην οποία φτάνει στις 5:36. Από εκεί συνεχίζοντας με το αυτοκίνητό σας προς Θράκη μέσω Εγνατίας ή σαν επιβάτης με τις αμαξοστοιχίες 604 που αναχωρεί από την Θεσ/νικη στις 7:18 ή με την αμαξοστοιχία 614 η οποία αναχωρεί από την Θεσ/νικη στις 14:17. Προσοχή!! Σε κάθε ενδιαφερόμενο συνιστούμε απαραίτητα να επικοινωνήσει με τον ΟΣΕ στα τηλέφωνα : Αθήνα (210) 3628370, 3624402, 5222491, Θεσσαλονίκη (2310) 517517, Δράμα (25210) 32444, Τοξότες (25410) 93290 και Ξάνθη (25410) 22581. 

ΔΙΑΜΟΝΗ 
Το ένα διαμέρισμα του ξενώνα καθώς και το εστιατόριο, εκμεταλλεύεται η Περιηγητική Λέσχη Νέστου, με υπεύθυνη την εξυπηρετικότατη κα Ελένη Πετροπούλου. 
Τηλέφωνο (05410) 93055.

Το άλλο διαμέρισμα, το Γραφείο Τουρισμού και Περιπέτειας FORESTLAND, το οποίο οργανώνει το πέρασμα του ποταμού Νέστου με κανό. 
Τηλέφωνο (05410) 93700, 93530.

Ο συνδυασμός της πεζοπορίας την μία ημέρα και του κανό την άλλη, είναι μία μοναδική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στον καθένα που θα την ζήσει. Η διανυκτέρευση στον ξενώνα με τα ασταμάτητα ολονύκτια κελαδήματα των αηδονιών, η παρακολούθηση του δρυοκολάπτη που έχει την φωλιά του στο δέντρο μπροστά στον ξενώνα, είναι εντυπώσεις που θα χαραχθούν για πάντα στην μνήμη μας...

Κείμενα : Δημήτρης Καρατώλος.