O Σύλλογος

 

 

 

Ο Σύλλογος μας είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε  το 1983 στην Αθήνα. Τα  μέλη του, που   καλύπτουν  όλη  την  κοινωνική  διαστρωμάτωση , έχουν  ως  κοινό  στοιχείο  τη φιλικότητα και το ενδιαφέρον  προς τα μέσα σταθερής τροχιάς (Σιδηρόδρομος, Μετρό, Τράμ), κατανοώντας την κοινωνική αναγκαιότητα, την πολιτιστική τους εκφανση,την τεχνική τους αρτιότητα και την αισθητική τους υπόσταση.

Του Σ.Φ.Σ. ηγείται Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγόμενο από την  Γενική του  Συνέλευση. Μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός πολίτης, με την υποβολή τυποποιημένης αίτησης, την καταβολή σχετικού τέλους εγγραφής και μέρος ή όλης της ετήσιας συνδρομής.

Ο Σύλλογος μας στεγάζεται στις  εγκαταστάσεις του Σιδηροδρομικού Μουσείου, όπου εκτός από τα γραφεία και το εντευκτήριο υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι πολλαπλών χρήσεων χρησιμοποιούμενοι για τις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις μας (εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, προβολές, φιλικές συγκεντρώσεις κλπ.). Για τα μέλη μας και τους φίλους μας, το εντευκτήριο είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη απόγευμα. Τις άλλες μέρες είναι ανοικτό σύμφωνα με τις ανάγκες του Διοικητικού Συμβουλίου και των Τομέων Λειτουργίας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται και άλλοι αντίστοιχοι Σύλλογοι όπως π.χ. στην  Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, και αλλού, οι οποίοι λειτουργούν αυτόνομα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου εκλέγεται από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Για το 2017, το συμβούλιο απαρτίζεται από τους

Παναγιώτης ΚακαβάςΠρόεδρος
Παναγιώτης ΚάσσαρηςΑντιπρόεδρος
Λευτέρης ΠαπαδημητρίουΓραμματέας
Μίχαλης ΘεοφανόπουλοςΤαμίας
Φώτης ΛυκομήτροςΜέλος

Ιστορικό

Ένα σύντομο ιστορικό του συλλόγου:

1983

Ίδρυση του συλλόγου

Το 1983 ιδρύεται ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου

1986

Εκδίδεται η πρώτη σιδηροτροχιά

Το 1986 το πρώτο τεύχος του περιοδικού σιδηροτροχιά εκδίδεται από τα μέλη του συλλόγου

1987

Εκδρομή Βόλος - Μηλιές με ατμήλατη αμαξοστοιχία

Το 1987 ο ΣΦΣ πραγματοποιεί εκδρομή στην οποία καλύπτεται ολόκληρη διαδρομή μεταξύ Βόλου και Μηλιών στο Ν. Μαγνησίας

1990

Εκδρομή με ατμήλατη αμαξοστοιχία

Το 1990 πραγματοποιείται εκδρομή με την ατμομηχανή Δα7108 επικεφαλής

1992

Δράσεις συλλόγου

Το 1992 και έπειτα από ακτιβιστικές παρεμβάσεις του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου, λειτουργεί και πάλι η σιδηροδρομική σύνδεση Κορίνθου - Λουτρακίου. Στο Λουτράκι και με τη συνεργασία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις.

1993

Παρουσίαση της τεχνολογίας tilting τρένων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το 1993 πραγματοποιείται ημερίδα με συμμετέχουσες τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού και με τη συμμετοχή του συλλόγου να έχει ρόλο ρυθμιστή της εκδήλωσης για την παρουσίαση της τεχνολογίας tilting σε τρένα υψηλών ταχυτήτων

1994

Γύρος πελοποννήσου με De Dietrich

To 1994 πραγματοποιείται εκδρομή του γύρου της πελοποννήσου με αυτοκινητάμαξα τύπου De Dietrich. Την εκδρομή συνόδευσε εκδήλωση στο Ναύπλιο όπου συνδιοργανώθηκε με μέλη της λέσχης ΦΙΛΠΑ.

1994

Εγκαίνια του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου

Το 1994 παραχωρείται από τον ΟΣΕ και εγκαινιάζεται ο χώρος που στεγάζεται μέχρι και σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου.

1996

Εορτασμοί για τα 100 χρόνια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου

Το 1996, με αφορμή την επέτειων των 100 χρόνων του οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού - Καλαβρύτων, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ΠΕΧΩΔΕ καθώς και εκδίδεται επετειακό τεύχος του περιοδικού "Σιδηροτροχιά"

1997

Έκδοση βιβλίου «Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι»

Το 1997 εκδίδεται το πρώτο συλλογικό έργο των μελών του συλλόγου για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα.

1997

Κοινή εκδήλωση με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στο Βόλο

Το 1997 υπο την αιγίδα του Δήμου Βόλου, πραγματοποιείται εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, όπου συμμετέχει και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου.

1997

Εκδήλωση για το τραμ στην Αθήνα

Το 1997 πραγματοποιείται εκδήλωση για το τραμ στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

2000

Εκδήλωση επί σιδηροδρομικών θεμάτων στο Υ.Μ.Ε.

Το 2000 ο σύλλογος συμμετέχει σε εκδήλωση για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία εκπροσώπων του ΟΣΕ.

2005

Εκδήλωση της UNESCO για τον σιδηρόδρομο

Το 2005, συμμετέχουμε σε εκδήλωση της UNESCO η οποία αφορά τον Σιδηρόδρομο.

2007

Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»

Το 2007, o Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου ψηφιοποιεί ολόκληρο το αρχείο του, μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σήμερα

Κοιτώντας στο μέλλον

Ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου με πνεύμα ανανέωσης, ανανεώνει ριζικά την ηλεκτρονική του παρουσία, με νέα ιστοσελίδα.

Σκοποί και δραστηριότητες

Είναι γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος είναι το οικολογικότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο, ταχύτερο και προ πάντων ανθρωπινότερο συγκοινωνιακό μέσον.

Παράλληλα δε, είναι και φορέας τεχνικών, κοινωνικών, ιστορικών στοιχείων και μνημών.

Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά και η συνύπαρξη τους με την υψηλή τεχνολογία, ευαισθητοποιούν και το Σύλλογο μας και:

- Καταβάλουμε προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη των τραίνων στη χώρα μας, ώστε να καταστούν εφάμιλλα και αντίστοιχα των τεχνικώς προηγμένων χωρών.

- Προβάλουμε τον  σιδηρόδρομο στο ευρύτερο κοινό οργανώνοντας ποικιλόμορφες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, προβολές, συνέδρια και ημερίδες, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, εκδρομές, καμπάνιες κλπ.

- Ενεργούμε προς κάθε κατεύθυνση μέσω σχετικών ερευνών, μελετών, συνεντεύξεων και άλλων  παρεμβάσεων, με στόχο την προάσπιση και την ανάπτυξη των Ελληνικών Σιδηρόδρομων

- Τηρούμε αρχεία που αφορούν την τεχνική, την ιστορική και τη λειτουργική υπόσταση του σιδηρόδρομου.

- Μεριμνούμε και ενεργούμε για τη διάσωση και αποτύπωση του ποικίλου σιδηροδρομικού υλικού, το  οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση στον χώρο της βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και  παράλληλα έχει συμμετάσχει στην πιο πρόσφατη ιστορική, κοινωνική και λαογραφική διαδρομή της χώρας μας.

- Προβάλουμε τη σιδηροδρομική αισθητική, η οποία έντονα διεισδύει  σε όλες τις πολιτιστικές  εκφράσεις όπως τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο κλπ.

- Υποστηρίζουμε τεχνικές εργασίες των μελών μας προς ανανέωση σιδηροδρομικών στοιχείων όπως  μακροσκοπικές αποκαταστάσεις ή και επισκευές μηχανών και οχημάτων, λειτουργική αποκατάσταση  τμημάτων των γραμμών του Λαυρεωτικού και του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου. Επίσης υποστηρίζουμε  την απασχόληση των μελών μας με τον μοντελισμό.

- Φροντίζουμε να καταστεί το εντευκτήριο μας χώρος ανθρώπινων διεργασιών, σοβαρής οικολογικότητας και σιδηροδρομικής «κουλτούρας»

- Εκδίδουμε το περιοδικό  ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΑ, ετήσιο θεματικό ημερολόγιο και τακτικώς αποστέλλουμε ενημερωτικά δελτία στα μέλη μας.

- Συνεργαζόμαστε με ομοειδείς Φορείς του εσωτερικού και βρισκόμαστε σε επαφή με αντίστοιχες Ενώσεις του εξωτερικού.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσεις & Λειτουργίας (ΚΕΣΟΛ) και κατανέμονται στους ακόλουθους τομείς δράσης.

- ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
- ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΥ
- ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ
- ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
- ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Κάθε Τομέας εκλέγει τομεάρχη και φυσικά δρα εντός του πλαισίου που ορίζεται από τον Κανονισμό, τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θεσμοθέτηση της Γενικής Συνέλευσης. Στους τομείς αυτούς μπορεί να ενταχθεί κάθε μέλος ανάλογα με τα ειδικότερα ενδιαφέροντα του.